Piekeren iedereen doet het weleens. Over werk, relaties, gezondheid, of na een onaangename woordenwisseling die in je gedachten blijft hangen. Soms is tobben een manier om zaken te verwerken. Een beetje piekeren is normaal, maar als het je nachtrust verstoort, is het tijd om actie te ondernemen.
De schadelijke gevolgen van piekeren.
Bij piekeren hopen we vaak een oplossing te vinden voor een probleem. Hoewel het probleem reëel is, leidt dit meestal niet tot een oplossing. Als je nachtenlang wakker ligt, raken je hersenen overbelast, waardoor zelfs kleine kwesties uitgroeien tot onoverkomelijke problemen. Overmatig piekeren kan zelfs leiden tot depressie. Als je je zorgen maakt dat je deze fase hebt bereikt, kun je deze professionele depressietest doen die is ontwikkeld door experts.
Tips om het piekeren te stoppen.
Geen paniek, je kunt jezelf trainen om minder te piekeren.
Beweeg of ga sporten; het haalt je uit je gedachten.
Geniet van leuke activiteiten! Iets doen waar je blij van wordt, heeft een enorm positief effect. Lees bijvoorbeeld iets van deze lijst.
Reserveer een vast ‘piekerkwartier’ per dag. Als je buiten die tijd piekert, herinner jezelf er dan vriendelijk aan dat je er later over zult nadenken, maar nu nog niet.
Krijg inzicht door op te schrijven wat er aan de hand is (tijdens het piekerkwartier). Noteer ook of je het probleem kunt oplossen. Zo niet, laat het dan los.
Laat je emoties toe, inclusief huilen.
Lach! Probeer bijvoorbeeld een lachyoga sessie.
Een snelle oefening.
Pak een pen en papier erbij voor deze oefening. Denk aan drie dingen die je altijd vrolijk maken. Schrijf deze positieve gedachten, woorden of bevestigingen op en spreek ze luidop uit. Herhaal dit enkele keren per dag, elke dag opnieuw.
Let op! Zoek tijdig professionele hulp als het niet goed met je gaat.
Foto’s: Alex Green @Pexels.