Gezondheid

Auberginegratin – Van “Spons” tot Delicatesse

Met deze auberginegratin versla je in no time de regenblues.
Ik geef het meteen toe, ik ben verzot op ovenschotels. Het heeft iets gezelligs, zo een geurig, pruttelend gerecht in de oven. Langzaam vult de keuken zich met de lekkerste geuren en watertandend zit ik klaar om aan te mogen vallen.
Als kind leek het eten van aubergine op een avontuurlijk experiment – ik herinner me nog dat ik dacht dat ik een spons voorgeschoteld kreeg! De donkere en enigszins mysterieuze buitenkant van de aubergine deed me twijfelen aan de smakelijke schat die erin verborgen lag. Maar zoals het leven vaak gaat, verandert onze smaak met de jaren, en wat eens als vreemd werd beschouwd, ontpopt zich tot een ware lekkernij.

Tover de zon terug met dit heerlijke recept voor Auberginegratin.
De aubergine, nu ver verwijderd van mijn kinderlijke perceptie van een spons, wordt omgetoverd tot een smaakvolle en verrukkelijke traktatie.

Augerginegratin. Lekker of eet ik straks een spons?

**Ingrediënten:**


– 2 middelgrote aubergines, in dunne plakjes gesneden
– Zout
– Olijfolie
– 1 ui, fijngehakt
– 2 teentjes knoflook, fijngehakt
– 1 blik tomatenblokjes (of lekker vers)
– Ongeveer 1 theelepel gedroogde oregano
– 1 theelepel gedroogde basilicum
– Zout en peper naar smaak
– 1 kopje geraspte mozzarella kaas
– 1/2 kopje geraspte Parmezaanse kaas
– Verse basilicumblaadjes voor garnering

**Bereidingswijze:**


1. Bestrooi de plakjes aubergine lichtjes met zout en laat ze ongeveer 30 minuten staan om het overtollige vocht eruit te trekken. Dep de plakjes droog met keukenpapier.

2. Verhit een beetje olijfolie in een pan en bak de aubergineplakjes aan beide kanten tot ze lichtbruin en zacht zijn. Haal ze uit de pan en zet opzij.

3. In dezelfde pan voeg je wat meer olijfolie toe en fruit je de ui en knoflook tot ze zacht en geurig zijn. Voeg de tomatenblokjes, oregano, basilicum, zout en peper toe. Laat de saus sudderen en indikken.

4. Verwarm de oven voor op 180°C.

5. Neem een ovenschaal en begin met een laagje van de tomatensaus. Leg hierop een laagje gebakken aubergineplakjes en bestrooi met een beetje mozzarella en Parmezaanse kaas. Herhaal de lagen tot alle ingrediënten op zijn, eindigend met een laag kaas bovenop.

6. Bak de auberginegratin in de voorverwarmde oven gedurende ongeveer 20-25 minuten, of tot de kaas goudbruin en bubbelend is.

7. Haal de gratin uit de oven en laat hem een paar minuten rusten voordat je hem serveert. Garneer met verse basilicumblaadjes voor een vleugje zomerse frisheid.

Auberginegratin, mijn ode aan de zomer.


Deze Auberginegratin is een ware ode aan de zomer en een herinnering dat zelfs de meest ongebruikelijke ingrediënten kunnen transformeren tot een verrukkelijke smaakervaring. Laat je betoveren door de heerlijke harmonie van smaken en texturen terwijl je geniet van dit zonnige gerecht, en herbeleef de reis van “spons” tot heerlijke delicatesse telkens wanneer je een sappig stukje aubergine proeft.

Afbeeldingen gemaakt met Bing Immage creator

Je wilt dit vast ook lezen..