Perfectionisten hebben een grote kans op een burn-out. Ook is de kans aanwezig dat ze later nogmaals in dezelfde valkuil vallen.
Hoe komt dat, en wat is perfectionisme eigenlijk?
Er wordt de laatste jaren veel van ons gevergd. Werk, relatie, gezin, studie, huishouden, alles moet op orde zijn. Voor de één is dat een dagelijks terugkerend drama, een ander kijkt naar een rommelige kamer en ploft tevreden zuchtend op de bank want de was, die is vandaag toch maar mooi gedaan.
Er is nog een groep. Die kijkt naar de keurig opgeruimde kamer of de lege to do lijst van gisteren. Deze groep gaat geschrokken aan de slag met het maken van een nieuwe, grotere lijst met klussen.
Inderdaad, geschrokken want voor de perfectionist is die keurige kamer net niet goed genoeg.
De mensen die last hebben van perfectionisme zijn vrijwel nooit tevreden over het resultaat van het harde werk. Er wringt iets, het voelt niet goed. Ontbreekt er iets, kan het beter?
Zij twijfelt niet veel, zij is ervan overtuigd dat het gedane werk niet goed genoeg is. Ze betrekken dit vaak op zichzelf. Niet dat werk of dat huishouden is niet perfect, ze vinden zich zélf niet perfect want kijk maar, welk klungelwerk ze net hebben afgeleverd.
Ze hebben het meestal te druk om iets leuks te doen en te ontspannen. Ze willen heus wel, en zullen ook echt pauze nemen, als die ene klus af is. Perfect af. Je begrijpt, perfectionisme haalt veel levensvreugde weg.
Dat lukt nooit.
Er valt bijna altijd wel ergens iets te verbeteren. Perfectionisten ontlenen hun eigenwaarde vaak aan hun werk resultaat. Dat is naar, want ze vinden hun werk dus nooit goed genoeg.
Ook zijn ze erg serieus. Daar is weinig mis mee, maar zelfs af en toe de teugels laten vieren is voor deze groep mensen onmogelijk. Perfectionisme is er in verschillende soorten. Eén ding hebben ze allemaal gemeen, niets is goed genoeg.
Ze kennen geen middenweg, iets is óf goed, óf niet goed. Het maken van fouten mogen ze niet van zichzelf. Vaak vinden ze het ook vervelend als een ander fouten maakt. Hierdoor zijn perfectionistische collega’s meestal niet de fijnste mensen om mee samen te moeten werken.
De gevaren van perfectionisme.
Een perfectionist kan bergen werk verzetten, het zijn harde werkers, alleen zullen ze dat meestal niet doen want ze blijven het liefst bijschaven tot hun werk, je raad het al, helemaal voor minimaal 110% perfect is.
Juist door deze afmattend hoge werkdruk die ze zichzelf opleggen liggen er veel lichamelijke en psychische problemen op de loer.
Je las net al dat ontspannen niet erg hoog op de lijst van de perfectionist staat. Misschien staat het er wel maar komen ze er simpelweg nooit aan toe.
Onder andere stress, een hoge bloeddruk, vastzittende nek- en schouderspieren, hoofdpijn, angststoornis, depressie, uitstelgedrag en een burn-out horen allemaal tot de problemen waar een perfectionist mee te maken kan krijgen.
Niet alle perfectionisten zullen hier trouwens last van krijgen. Je kunt het trainen om ondanks de hoge inzet, toch je rust te nemen. Of te leren dat 95% goed ook prima is. Herken je jezelf in dit stuk en ervaar je de eisen die je jezelf oplegt als een te hoge druk? Neem dan eens contact op met jouw huisarts.
Want echt, je wilt niet zijn zoals de dame die ik een keer masseerde die, heel vreemd vond ze zelf, elke dag hoofdpijn en vreselijk veel last van haar vastzittende nek- en schouderspieren had.
Ze kreeg een burn-out.
En was daar trots op.
Want het liet toch maar mooi zien dat ze een doorzetter was.