Tegenwoordig ervaren veel mensen een zware levensdruk. Het gevoel dat er te veel ‘moet’ in hun leven. Dit wordt vaak toegeschreven aan de moderne samenleving. We hebben te maken hebben met een snel tempo. Te hoge verwachtingen, technologie die altijd ‘aan’ staat, en een overvloed aan keuzes. Is dat echt de reden? Wat zijn de verschillen? Wij zijn op onderzoek uitgegaan.
Hier zijn enkele redenen waarom mensen tegenwoordig vaak het gevoel hebben dat er te veel moet:
Levensdruk nu.
- Informatie-overload: Met de opkomst van internet en sociale media worden we overspoeld met informatie en prikkels. Er is altijd wel iets te doen, te leren of te volgen, en het kan moeilijk zijn om te ontsnappen aan de constante stroom van informatie.
- Sociale druk en vergelijking: Door sociale media worden we blootgesteld aan het leven en succes van anderen. Dit leidt soms tot het gevoel dat we ook alles moeten hebben of bereiken wat anderen hebben, waardoor er een gevoel van continue prestatiedruk ontstaat.
- Werkdruk: Veel mensen hebben te maken met veeleisende banen en werkomgevingen, waarin ze het gevoel hebben dat ze constant productief en bereikbaar moeten zijn.
- Materialisme en consumptie: De consumptiemaatschappij waarin we leven, moedigt ons aan om altijd meer te willen en te kopen. Dit kan leiden tot een gevoel van onverzadigbaarheid en het idee dat we altijd iets ‘moeten’ hebben.
- Overvloed aan keuzes: In bijna elk aspect van het leven hebben we een overvloed aan keuzes, van producten in de supermarkt tot carrièrepaden. Deze overvloed aan keuzes kan leiden tot keuzestress en het gevoel dat we alles moeten verkennen en ervaren.
Hoe was het vroeger?
In vergelijking met zo’n 80 jaar geleden was het leven waarschijnlijk minder hectisch en minder gericht op constante prestaties. Hier zijn enkele kenmerken van die tijd die het gevoel van minder ‘moeten’ kunnen verklaren:
- Minder technologie: In het verleden waren er geen smartphones, sociale media of constante informatiestromen. Mensen waren meer gefocust op hun directe omgeving en hadden minder afleidingen.
- Minder carrièrekeuzes: De arbeidsmarkt was minder divers en er waren minder carrièremogelijkheden. Mensen waren vaak tevredener met hun beroep. Ze hadden minder druk om voortdurend van baan te veranderen of zich steeds te blijven ontwikkelen.
- Sterkere gemeenschapsbanden: In sommige samenlevingen waren gemeenschapsbanden sterker en was er meer steun van familie en buren. Dit verminderde mogelijk het gevoel van isolement en het gevoel dat men alles alleen ‘moet’ oplossen.
- Minder consumptiegericht: In het verleden waren mensen misschien meer tevreden met eenvoudigere levensstijlen en hadden ze minder drang om steeds meer te consumeren.
- Langzamere levensstijl: Het tempo van het leven was over het algemeen trager, waardoor mensen meer tijd hadden voor rust en ontspanning.
Hoewel de moderne tijd veel voordelen biedt, brengt het ook uitdagingen met zich mee wat betreft het gevoel van constant moeten. Hierdoor ontstaat levensdruk wat veel stress gerelateerde klachten kan geven. Het is belangrijk om af en toe te reflecteren en bewuste keuzes te maken. Zoals een gezonde balans te vinden tussen verantwoordelijkheden en momenten van ont-moeten.
De foto’s zijn van Edward@Pexels en Zak Bentley@Pexels.